december, 2014

Carla marsman

Nou, hier eindelijk dan mijn verhaaltje voor ´in de pen´. Toon, moat, bedankt voor deze eer.

In augustus ´59 ben ik geboren als tweede dochter van Jan van Kaatje en Gerda van de Groteboer. Jawel, Beusebargers. Alsof het nog niet erger kon; de geboorte vond plaats in Dijkerhoek. Maar gelukkig, na nog een paar jaar op de Borkeld, op tijd in het o zo geliefde Splo komen wonen, zodat ik gewoon in de eerste klas bij Juf de Ridder kon beginnen. Pas met 6 jaar naar school, wat een luxe was dat. En thuis konden we ook genoeg spelen want na mij zijn er nog 7 geboren, dus in totaal een koppel van 9. Het waren 6 fijne jaren op de Bosschool waar ik de jongste van de klas was. Na de zomervakantie altijd met Anton en Willemien van de Biester op het bankje voor ´lang zal ze leven´. Nog steeds denk ik elk jaar op mijn verjaardag: “Zo, de hele klas heeft het weer gehaald”, nu dus al 55 jaar. En we gaan nog door!

Na de Bosschool ging ik 3 jaar naar de ‘Spinazie academie’ (huishoudschool) in Holten. In ’74 kwam ik van school en ging werken bij Dikkers als ‘groentewief’. In ’77 vertrok ik naar de grote stad Deventer om als verkoopster bij de Hema te gaan werken. In dit jaar kreeg ik ook verkering met Wim van ’t Oale Nös, oftewel Wim Marsman. In ’83 zijn we getrouwd. Op een boerderij is genoeg werk, dus ik ben vanaf dat moment thuis gaan werken. In ’85 werd Sander, met wat opstartproblemen, 10 weken te vroeg geboren, maar alles kwam goed. In ’87 kwam Marlon ter wereld, Frank in ’90 en Roelie in ’92. In ’95 kwam ik in de ouderraad en feestcommissie. Ik was het boodschappenmeisje en het meisje van de catering, mij op het lijf geschreven. Ik mocht aanblijven tot het 100-jarig bestaan in 2002. Dat waren hele leuke jaren, en we hadden ook een leuke groep samen. Maar aan alles komt een eind. Ondertussen zitten we al bijna in het jaar 2015 en zijn de twee oudste kinderen het huis uit dus krijgen we alweer meer ruimte. Het gaat verder goed met ons.

Ik geef de pen door aan Rika Markvoort (Schapendijk).

 

Groetjes,
Carla Marsman-Bekkernens

Foto’s:
1. de kinderen
2. Wim en ik tijdens 25-jarig huwelijksfeest

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.